Хор болсон хоолноос монголчууд бид татгалзъя хэмээн ярьдаг ч үнэн хэрэгтээ чухам яг ямар хүнсний бүтээгдэхүүнээс татгалзах ёстойгоо мэдэхгүй байсаар балчир хүүхдүүд маань хордож эхлээд байна. Тухайлбал, өнгөрсөн сарын 26-нд Дархан-Уул аймгийн VII цэцэрлэгийн 60 хүүхэд хордож халуурч, суулган эмнэлэгт хүргэгдсэн.
Тухайн үед 100 гаруй хүүхэд эмнэлэгт хандаж эцэг эхчүүд нь яаралтай арга хэмжээ авснаар хүүхдүүд аврагдсан. Гэтэл өнөөг хүртэл мэргэжлийн байгууллага юунаас болж хүүхдүүд хордсоныг хараахан тогтоогоогүй байна. Гэхдээ тэд бохироос болж халдвар авсан байх гэж таамаглан багш, ажилчдаас нь шинжилгээ авсан. Уг нь хүүхдүүд хордлогонд орж гэдэс нь гүйлгэсэн гэдгийг тус газрын эх сурвалжууд мэдээлж байсан.
Ер нь хичээлийн шинэ жил эхэлснээс хойш маш олон хүүхэд энэ мэтээр өвчилж харьяа газрынхаа эрүүл мэндийн байгууллагад хандаж шалтгааныг тогтоож өгөхийг хүссэн боловч яг тийм зүйлээс болж хорджээ гэх тодорхой хариу өнөөг хүртэл гараагүй байгаа нь аюул заналхийлэл мэт сэтгэгдлийг олон нийтэд төрүүлээд байна.
Товчхондоо бол хүнсний аюулгүй байдал бидний амь насанд заналхийлээд байна уу аль эсвэл орчны бохирдлоос болж элдэв халдварт өвчин гарч бяцхан үрсийг минь өвчлүүлж байна уу гэдгийг мэргэжлийн байгууллагууд яаралтай тогтоох хэрэгтэй гэдгийг ард иргэд хүсч буй юм.
Ойрхон давтамжтай гарсан хоёр удаагийн хордлогыг шинжлэн судалж хариу нь гараагүй байхад Баян-Өлгий аймгийн Өлгий сумын VI сургуулийн дотуур байрны хүүхдүүд ацетил гэх химийн органик нэгдэл агуулсан бодист хордоод байгаа. Эдгээр хүүхдийг бензин шингэсэн гурилнаас болж хордсон болохыг Шинжлэх ухаан акедамийн Байгалийн шинжлэлийн нэгдсэн лабораторид хийсэн шинжилгээгээр тогтоогдоод байгаа юм.
Ацетил бүлэг бүхий органик нэгдэл нь нефтийн бүтээгдэхүүн буюу бензин, дизель түлшинд ихээр агуулагддаг хүний биед маш хортой техникийн хэрэгсэл гэсэн үг. Үүнийг холбогдох албан тушаалтнууд хяналтандаа авахгүй бол бяцхан үрс маань хоолны хордлогооос угшилтай суурь өвчлөлтэй болж мэдэхээр байна.
Хичээлийн шинэ жил эхлээд дөнгөж ганцхан сар болж байхад сургууль цэцэрлэгийн хүүхдүүд гэдэсний халдварт өвчин тусч эмнэлгийн үүд сахих нь олширлоо. Цаашид энэ байдалд яаралтай арга хэмжээ авч, хяналт шалгалт хийхгүй бол дахин хэдэн зуун хүүхэд хордож эмнэлэгт хүргэгдэхийг хэлж мэдэхгүй.
Сүүлийн үед эцэг эхчүүд бага насны хүүхдээ цэцэрлэг, сургуульд явуулахаас эмээдэг болж. Тэдний сэтгэлийг зовоож буй асуудал бол мэдээж гал тогооны ариун цэвэр, хүнсний аюулгүй байдал зэрэг асуудлууд сэтгэлийг нь чилээж буй юм.
Өөрөөр хэлбэл, сургууль цэцэрлэгийн гал тогоонд хүнсний бүтээгдэхүүн нийлүүлдэг аж ахуйн нэгж байгууллагуудыг маш сайн сонгон шалгаруулах шаардлагатай гэдгийг салбарын сайд нь хүртэл даалгаж байсан. Гэвч сайдын үг тэдний чихэнд хүрсэнгүй бололтой.
Ямартай ч иймэрхүү байдлаар хүнсний аюулгүй байдал алдагдсанаас болж нас баралтын үндсэн шалтгаан болсон архаг өвчлөлд хүргэдэг гэдгийг эмч нар ч хэлдэг. Ингэхээр эрүүл бус хүнс гэж юуг хэлээд байгаа болоод чимээгүйхэн өвчин үүсгээд байгаа тэр хүнсэнд ямар бодис агуулагдаад байгаа, үүнийг мэргэжлийн байгууллагууд яагаад олж тогтоохгүй байна вэ гэсэн асуулт ар араасаа урган гарч ирнэ. Олон иргэд энэ асуултад хариулт нэхэж байна албаныхаан.
Р.Саруул
Эх сурвалж:
Сэтгэгдэл0