Цөцгийн тос буюу бид ихэнхдээ масло хэмээн Оросоор нь нэрлэж заншсан амтат идээ маань яг юу агуулж, ямар байх ёстойг олж мэдсэнээ та нартаа хүргэх гэсэн юм. Үнээний сүүг бүрэн автоматжсан үйлдвэрийн аргаар боловсруулж өтгөн цөцгийг нь мөн л автомат машинаар цохин цөцгийн цэвэр тос гаргаж авдаг байна.
Уг нь, Монголд хөдөө сүүн заводуудад сүү машиндаж шингэнийг нь ялгаад өтгөн цөцгийг нь цохиж масло хийдэг байсантай адил технологи л доо. Боловсронгуй, цэвэрхэн нь л сайхан юм. Хоногт дөрвөн тонн масло гаргадаг үйлдвэр байна лээ. Хамгийн гол нь ийм цөцгийн цэвэр тосыг 80-90 хувийн тослогтой, дээд тал нь 16 хувийн устай байхаар хольж “цохиод” боож савлан худалдаанд гаргадаг юм байна.
Энэ бол Европын холбооноос тогтоосон норм аж. Яагаад устай хольдог вэ гэхээр цөцгийн тос цэврээрээ бол талхан дээр тийм ч амархан түрхэгдчихээргүй ихээхэн хатуу хөшүүн байдаг болохоор жаахан уярааж байгаа нь тэр гэнэ. Өөр юу ч хольдоггүй, холих ч ёсгүй. Харин бидний “маргарин” гэж хэлдэг тос маань дээрх тос ус хоёр дээр ургамлын гаралтай тос нэмэгдээд ийм бүтээгдэхүүн болдог гэнэ. Цөцгийн тос нь 80 хувиас доош болоод ирэхээрээ “масло” гэсэн хүндтэй нэрийг зүүх эрхгүй, маргаринаараа л үлдэнэ. Үүнд уг цөцгийн тосны гурван хувьтай тэнцэх ургамлын тос холилддог юм байна.
Энгийнээр бодвол, 100 гр маргаринд ойролцоогоор 80 гр цөцгийн тос, 2.5 гр ургамлын тос, бусад нь ус байх нь. Энэ удаад миний сонирхлыг ихээхэн татсан зүйл бол, Чех улсын иймэрхүү сүүн бүтээгдэхүүний үйлдвэрүүдэд нийтийн хэрэгцээнд зориулан цөцгийн тосоо савлаж худалдаанд гаргахаас гадна тодорхой хэмжээгээр улсын нөөцөд зориулан “Ширээний...” гэсэн тодотголтойгоор (чехээр „Stolnн mбslo“ гэдэг) савлаж улсын “хөргөгч” руу илгээдэг юм байна.
Ийм маслыг бүр хөлдөөж -18 хэм хүртэлх нөхцөлд 24 сар хадгалдаг, энэ хооронд улс хэрэгцээг нь гаргахгүй бол буцаагаад үйлдвэрт нь илгээж дахин савлаж худалдаанд гаргадаг юм байна. Гэхдээ үйлдвэрлэсэн болон хадгалах огноог заавал заасан байдаг. Худалдан авагч анзааргатай хандвал хоёр жил болсон масло байна уу үгүй юу гэдгийг нь уншиж мэдэх юм. Хэрвээ арай удсан бол шууд талхан дээр түрхэж идсэнээс боов боорцог хийхдээ хэрэглэсэн нь дээр нь мэдээж.
Гэхдээ ийм цөцгийн тос тэр болгон таарахгүй л дээ. Миний хэлэх гэж байгаа гол юм юу вэ гэхээр, масло зэрэг хүн амын хүнсний гол нэрийн зүйлсийг улс тогтмол нөөцөлж авдаг байх нь. Юмыг яаж мэдэхэв онцгой байдал, осол аюул зарлагдаад хүнс хомсдоод ирвэл улс нөөцтэй сууж байх нь. Манай Монголд малын махаа ингэж нөөцөлдөг байх. Бусдыг нь яадаг юм бол.
Бас нэгэн сонирхууштай зүйл гэвэл, ийм энгийн цөцгийн тосноос Энэтхэгээс гаралтай ардын уламжлалт анагаах ухаанд ихээхэн хэрэглэгддэг “Ghee” хэмээх тосыг амархаан гаргаад авчихаж болно. Том жижиг хоёр сав хэрэглэнэ. Том саванд нь ус халаагаад зуухан дээр тавьж дотор нь жижиг саванд маслаа хийгээд хайлуулна. Масло хайлаад дээгүүрээ хөөс ялгарч ирэхэд нь түүнийг нь халбагаар эвтэйхэн авч хаяад байна.
Ингэсээр хөөсрөхөө больж цэвэр тос үлдэнэ. Дороо бага зэрэг тунадас ялгарна. Хэрвээ удаан хугацаагаар хадгалах хэрэгтэй бол энэ тунадасыг эвтэйхэн ялгаж шүүж цэвэр тосыг нь цэвэр шилэнд авна. Манайхны шар тосыг санагдуулсан шаргалдуу цэвэр тос гарна. Үүнийг орчин үед янз бүрийн л юманд хэрэглэдэг болж байгаа юм байна. Гол нь ходоодны хүчил ихтэй хүнд сайн, бага зэргийн түлэнхийд түрхвэл сайн, үр тогтоох чадвар нэмэгдүүлдэг, ой ухаан оюун санааны чадварыг нэмэгдүүлдэг... гээд л байна.
Транс тос ихээр агуулсан хүнсний бүтээгдэхүүнүүд:
1. Чипс
2. Майонез
3. Маргарин
4. Ихэнх үйлдвэрийн боорцог
5. Ихэнх үйлдвэрийн бялуу, нарийн боов
6. Ихэнх түргэн хоолны газрын тосонд шарсан бүтээгдэхүүнүүд
7. Вафли, печень
8. Гадуур зардаг пирожки, зарим хуушуурууд
9. Зарим чихэрүүд
10. Түрхдэг шоколад
11. Зарим кетчуп
Үйлдвэр хоолны газруудын хэрэглэдэг гол шалтгаан нь: Хямд, олон дахин хэрэглэхэд амт чанараа алддаггүй, өнгө нь хувирч түлэгддэггүйд оршдог гэнэ. Үндсэндээ тэдэнд эдийн засгийн өндөр ач холбогдолтой.
Б.Мянганбаяр
Эх сурвалж:"Өглөөний сонин"
Сэтгэгдэл0
Bidnii duuraij xoloo xoldoox geed baidag amerikuud bugd sharsan toms bainga iddeg. Tegexeer ted ene trans tos geed baigaag medseer baij iddeg gej uu?
Монголд зарагддаг майонез л транс тостой байх. Америкийн майонез, масло, маргарин-уудын транс тос 0% гэж байна шүү дээ.
монголын стандарт масло гадны рама майнез бүх боов боорцог торт нуль транс тос шүү. бүү хэрэглэ.
TEGEED YAG YO GEHEED BAIGAAN BOL OROSOOS ORJ IRDEG BUTEEGDEHUUNUUD TRANCE TOS AGUULAAGUI GEHGEED BGAAN BHDAA . EH ORONII UILDVERLELIIG INGEJ YARIJ UNGAAH HEND ASHIGTAIN BOL
манайхан зоос олж олж байвал хүн алахаас буцхгүй.Хамгийн хортой нь их хямд байх транс тосоор боорцог, торт, печенье, тараг, цөцгий-д хийж ирсэн дээ.гурилан боовны үйлдврүүд нүглээ наминчилж 2016 оноос трансаас татгалзахыг уриалж байна.
shal hudal tailbar bn margarin buyu trans tos gedeg n erdiin urgamliin tosiig yg maslo shig huvirgahiin tuld mash olon turliin himiin bodis buyu e-nuud ordog edgeer bodis eruul mended mash hortoi hort havdar uuseh shaltgaan bolj baigaa shalgah engiin arga bucalj baigaa aarcand hiihed tarj uusahgui shar celciigeed l baigaad baidag standart maslo bur aimaar bodolgoor horihgui bol coohon mongolchuud maani hordson ylaa shig hort havdraar hiarch bn daa
Sain baitsgaana uu? HEHEHE, Myanganbayar gegch erhemee, tos, bolood tosloguudiin tuhaid, ooriin chini heleed bui "trans fat"-iin hemjee "O" hemjeetei bolsongoo hunsnii buteegdehuuniihee ortsiin medeelel buriidee diilenhi hunsnii buteegdeehuunii uildveruud medegdchiheed olooooon jil bolj baina. Dashramd, himiin elementuudiin dalailtaar buteegdehuunii jamiin ni chanar chansaag dorduulj doroituulaad zogsohgui hunii bied ers sorog nolootei, hortoi, horlontoi tusgaltaig humuus hediinee anzaarch medeed ehelchihsen gedgiig anzaarch sonordohod gemgui bolvuu, ooroo. Tegeed ch, alivaa buteegdehuung ali boloh jamaaraa, eheeree baih yostoigoor ni hiij, buteej heregleh ni amind ch, eruul mended ch tustai, hor honoolgui. Humuus hoolloj undlahiinhaa buruug, aldaag, tashaag ooroosoo bus orooloos buyu hool undnaasaa erelhiileed baidag ni ineedtei, "ooriin buruug orooloos erelhiileh, ooriin aldaag busdad tohoh" gegch l boloh. Alivaan hemjeeg taarch tohiruulaad hereglej idej uugaad baihad em, ur ogooj l bolno. Hetersen, Hetruulsen zuil bur demii yum boldog.
Harin tiimee.Alivaag hetruulehgui tohiruulaad hereglehed eruul amidarna shuu dee.Yas yuman deer ter ch hortoi organik bus geed bval ideh yum ch oldohgui.Tegeed ch hunii bie organizm chini hort bodisoo gadagshuulj tseverlej bdag bizdee.Het tuilshirah hereggui.
Mayonnaise ooroo hiigeed ideh heregtei. Mongol maslo ideh, ooroo maslo hiigeed ideh, shar tos hiigeed ideh zereg ni hamgiin zov songolt. Butter ghee buyu shar tos ni Enethegees garaltai yum bish, tuuniig hiihed 2 sav heregleh shaardlagui. Maslo/butter-aa zoolon galaar butsalhgaad tosiig ni salgaj avbal ter chini shar tos. Mongol ulamjlalt arga ch bgaa shuu dee. Mongold mash olon supermarket neegdsen bsan. Tuundee mash olon torliin chiher chocolate jelly mayagiin gadnii junk zardag yum bilee. Ene buhen chini trans fat bolon busad chemical duuren. Mongolchuud hunsee bolovsruulah ulamjlalt arga technilogue buhii ard tumen. Ter ulaljlalaa buu ald.
Hool hiihdee songino nogoogoo oohon tos, esvel chomognii tos, shar tos, herev tanid oldvol udaj hurshaagui, eldviin oor tostoi holiogui/magadlal muu/ chidun jimsnii/olive tos hereglevel zugeer. Yanz buriin urgamliin tos tanii songolt bish shuu.
Margarin bol bur ch bish. Bas neg zuil sanalaa. Yanz buriin cheese spread ih iddgeg bololtoi. Geriin shine talhan deer mongol maslo taviad iddeg baihdaa mongol hun mash eruul chiireg baijee.
Yag yamar savlagaatai, yamar khayag shoshgotoi, khaana uildverlegdsen buteegdekhuuniig trans tos geed bgaag medmeer bnaa. Er ni unen zuv medeelel khoms bna. Trans geed ailgaad bgaa chini ene shuu geed boditoor kharuulj,kherev ter daisantai khortoi yum chini manai zakh zeel deer bgaad bgaa yum bol yagaad,khen blgaad bna gedegiig il tod bolgoaj ugukh kheregtei bna. Khudlaa unen ni medegdekhgui yumnii tuluu khooson khuurkheed ch yakhav dee tamini ee.