sonin.mn
Өдөрт нэг ширхэг иддэг хүмүүс харвалт, зүрх судсаар өвдөх эрсдэл багатай болохыг Хятадын эрдэмтэд нотолжээ. Тэд 51-ээс дээш насны 461 мянган хүнийг судалгаанд оролцуулж үзэхэд өндөг иддэг хүмүүсийн зүрх нь огт өвддөггүй болох нь тогтоодсон байна.
Өндгөнд холестрин их хэмжээгээр агуулагддаг боловч уураг, олон төрлийн витамины эх үүсвэр юм. Иймээс өдөрт нэг ширхэг чанасан өндөг идсэнээр илүүдэл жинг бууруулахаас гадна зүрхэнд ч сайн нөлөөтэй гэдгийг дэлхийн эрүүл мэндийн мэргэжилтнүүд зөвлөж байна.
Өндгөнд хүний биеийг өдрийн турш эрч хүчээр тэтгэж, өег цатгалан мэдрэмж төрүүлэх увдистай амин хүчил–уураг их хэмжээгээр агуулагддаг. Өглөөний цайндаа өндөг идэх нь өдөр хэт идэхээс сэргийлж, хэвийн жингээ хадгалах нэг хүчин зүйл болдгийг судлаачид тогтоожээ. Түүнчлэн өндгөнд илүүдэл жинтэй тэмцэж, хавтгай гэдэстэй болоход тань туслах олон төрлийн тэжээллэг бодис багтсан байдаг. Тухайлбал, витамин D болон B12 нь өөхний эсийг устгах үүрэгтэй. Мөн витамин B4 нь бодисын солилцоог идэвхжүүлэх ач холбогдолтой.
 
 
Эх сурвалж: "Эрүүл мэндийн жор" сонин